مسجد مظهر یک کار تشکیلاتی

ساخت وبلاگ

سرویس فرهنگی سمعک نیوز: سایر ادیان تنها در مکان خاصی در برابر خداوند سجده می کنند اما مسلمانان یک مکان پاک را برگزیده اند به نام مسجد.

مهم ترین عبادتی که در آن انجام می گیرد، نماز جماعت است؛ اما علاوه بر آن کارکردهایی در زمینه های فردی و اجتماعی، سیاسی و آموزشی هم ایفا کرده است.

واژه ی مسجد ۲۸ بار به شکل جمع و مفرد در قرآن کریم بکار رفته است و برخی از آنها از اهمیت و حفظ آن سخن گفته اند.

«انما یعمر مساجد الله من امن بالله و الیوم الاخر و اقام الصلوه و آتی الزکات و لم یخش الا الله  فعسی اولئک ان یکونو من المهتدین.»

بنا به آیه ی ۱۸ سوره ی «جن» مالکیت مسجد در قرآن به خدا نسبت داده شده است .

مساجد همواره نقش ها و کارکرد های مختلفی داشته مساجد کانون عبادی، پایگاه قضایی جایگاه پرداختن به امور حسبیه، کانون ارتباط جمعی، پایگاه جهاد، مرکز آموزش و مکانی برای پر کردن اوقات فراغت بوده است.

این مکان مذهبی رفته رفته به مکانی برای آموزش هم تبدیل شده در ابتدا مردم سوالات خود را در مسجد از پیغمبر می پرسیدند اما کم کم بحث های غیردینی هم مانند شعر خوانی و بحث های ادبی هم رونق گرفت .

کارکرد های اجتماعی:

قبل از عصر مدرن نیز مسجد مکانی بود برای اطلاع رسانی امور مهم جامعه و طبقات مختلف مردم روزانه همدیگر را در مسجد می دیدند و اخبار و وقایع را به گوش هم می رساندند. برخی هم نقل می کنند مسجد مکانی بود برای کارهای غیر مترقبه مانند این که در عصر پیامبر در زمان جنگ برای مداوای مجروحان از این مکان استفاده می شد.

«ان اول بیت وضع للناس للذی ببکه مبارکا و هدی للعالمین »

«همانا نخستین خانه ای که برای عموم مردم قرار داده شده است همان است که در مکه قرار داده و مایه ی برکت و هدایت جهانیان است».

همان گونه که بر می آید خانه ی کعبه در مکه نخستین خانهی تئحیدی و یکتا پرستی و اولین جایگاه مرکزی است که برغای پرستش خدای یگانه ساخته شده است.

برخی بر این اعتقاد اند که کعبه توسط حضرت ابراهیم بنا شده اما برخی دیگر اعتقاد دیگری دارند و آن هم این است که توسط حضرت آدم بنا شده است و ابراهیم فقط آن را تجدید بنا کرده است .

از امیر المومنین روایتی نقل است که مردی از ایشان پرسید که آیا خانه ی کعبه ی اولین مسجدی است که بنا شد؟ حضرت فرمود: خیر، پیش از آن هم خانه هایی بودند؛ لکن  خانه ی کعبه نخستین خانه ی مبارکی اس که برای پرستش و عبادت درست شده است.

کانون های فرهنگی و هنری  مظهر کار تشکیلاتی است  کانون ها به کارهای تیمی معنا می بخشند کانون های فرهنگی و هنری مساجد مظهر کار تشکیلاتی، تیمی، و گروهی و به صورت سازمان یافته است. ودر کار تشکیلاتی نباید به صورت مجزا و انفرادی عمل کرد بلکه باید گروهی وتشکیلاتی کار و فعالیت صورت بگیرد. کارهای فرهنگی بر خلاف فعالیت های عمرانی که نمایان است هیچ نمادی ندارد اما اثر گذاری آن بسیار زیاد و در آینده نتایج آن با تغییراتی که ایجاد شده میتوان دید.

باید این نکته را هم گفت که هنر تنها به موسیقی و بازیگری مربوط نمی شود بلکه شهادت مصداقی از فعالیت هنری و نوعی هنر است و نباید نسبت به کارکردهای فعالیت های هنری غفلت شود زیرا هنر زبانی گویا و رسا است. مسجد محل اصلی فعالیت فرهنگی و  هنری است و تعامل روحانی و هییت امنا و خادم مسجد با مدیر و اعضای کانون ها مایه ی رونق فعالیت های مسجد می شود.

باید اساس کار کانون های مساجد فعالیت تشکیلاتی باشد زیرا بدون کار تشکیلاتی نمی توان موفق شد اساس کار قرآن ، نهضت ها و دولتها بر اساس تشکیلات است .

سی نیوز...
ما را در سایت سی نیوز دنبال می کنید

برچسب : تشکیلاتی, نویسنده : mnmn cnews بازدید : 23 تاريخ : جمعه 17 شهريور 1396 ساعت: 7:22